Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Mikrobiell katalys

Vid mikrobiell biokatalys används hela mikroorganismer (ofta jäst eller bakterier) för att omvandla en biomassa till en önskad produkt. Genom genmodifiering av cellen, sk. metabolic engineering, evolutionär anpassning, och/eller optimering av betingelserna för processen (temperatur, näring, syresättning etc.), kan man styra en mikroorganism till att producera just den produkt man vill ha från sin råvara på ett effektivt sätt. Det är en iterativ process, precis som när man arbetar med att skapa ett effektiv enzymatiskt system, innan man har hittat den perfekta mikroorganismen med de perfekta processbetingelserna. Målprodukten kan tas fram i syresatta (aerobiska) eller syrefria (anaerobiska) processer. Om man använder en syrefri process kallas detta också vanligen för fermentation.

Forskare inom mikrobiell katalys på Lunds universitet

Porträtt Marie Gorwa-Grauslund. Foto.

Marie Gorwa-Grauslund

Professor, Avd. för Teknisk Mikrobiologi, Kemiska institutionen

E-post: marie-francoise [dot] gorwa [at] tmb [dot] lth [dot] se

Marie Gorwa-Grauslund har sin bakgrund inom mikrobiell och metabol teknologi. Marie utvecklar genmodifierade mikroorganismer för specifik biokonvertering av lignocellulosa till biobränsle (t.ex etanol) och bulkkemikalier (t.ex.bioplastprekursorer).
Porträtt Ed van Niel. Foto.

Ed van Niel

Universitetslektor, Avd. för Teknisk Mikrobiologi, Kemiska institutionen

E-post: ed [dot] van_niel [at] tmb [dot] lth [dot] se

Ed van Niel har sin bakgrund inom kemiteknik och kvantitativ mikrobiell fysiologi och arbetar med att utveckla tvåstegskombinerade fermentationsprocesser för produktion av väte och metan från lignocellulosa.